Geruime tijd had ik het idee om eens naar een van de Waddeneilanden te gaan om mijn passie voor landschapsfotografie daar uit te voeren.

Maar nu alleen op pad te gaan, een heel weekend lang, is wel een dingetje en dat doe ik niet zo snel. Ik wilde eens iets anders. Het is een heel onderneming, welk pension moet je hebben die bij je past, waar kun je lekker eten, moet je zijn op het eiland om mooie foto’s te maken. Natuurlijk kun je het wel vinden op internet, maar dat is een heel zoektocht. Waarom zal je het wiel opnieuw uitvinden als het er al een hele tijd is. Tijdens mijn speurwerk op het internet kwam ik de website van Johan van der Wielen tegen.  Op zijn website kwam ik de workshop Magisch landschap en nacht tegen. Heb dit in overweging genomen en overlegt met mijn vriendin Afke en vervolgens even later geboekt.

Voordat ik verder ga met mijn “Op ontdekkingsreis” op Schiermonnikoog wil ik jullie welkom heten op mijn blog waarbij ik je mee neem op deze ontdekkingstocht in landschapsfotografie Friesland. Deze blog is in 2 delen.

1e Dag

Vrijdag  5 mei 2023

Vroeg in de ochtend op een zonnige Bevrijdingsdag heeft Afke mijn afgezet in Lauwersoog, waar mijn avontuur begint, op weg naar Schiermonnikoog en na drie kwartier varen stond ik op de veerhaven van Schiermonnikoog. Waar Johan en Henk stonden te wachten op de deelnemers voor de workshop Magisch landschap en nacht.

Na een korte kennismaking vertrokken we naar bank van Banck daar stonden nog drie deelnemers op ons te wachten. En vervolgens met ons allen op de fiets achter Johan aan op weg naar het pension Westerburen. Daar aangekomen werden de kamers aangewezen waar ik mijn spullen heb neer gezet en daarna aan geschoven voor de lunch waar verrassing op tafel stond. Het Pension had wat te vieren, Johan komt als 15 jaar lang in dit Pension Westerburen met zijn deelnemers voor workshop te geven op Schiermonnikoog.

Gefeliciteerd Johan en pension Westerburen met deze mooie samenwerking en nog vele mooie jaren met elkaar toegewenst.

Pension Westerburen

Na de lunch gingen we eindelijk op pad met de fiets. Even buiten het dorp kregen we de eerst opdracht.

Opdracht 1; Perspectivische verkleining.

Spelen met verschillende brandpunten en wat dat doet met de voorgrond ten opzichte met de achtergrond. Met een groothoek krijg je dat de voorgrond groot is en de achtergrond klein. Met een telelens komt de achtergrond iets naar voren en wordt het beeld in elkaar gedrukt.

Tweede opdracht

Hyperfocale afstand is de afstand met de meeste scherpte – diepte als je daarop scherp stelt. Stel je scherp op deze “magische afstand”, dan zal praktisch alles scherp zijn in je foto. Je kun dit uitrekenen met een formule, maar er zijn gelukkig handige apps te krijgen die dit voor je doet, Photopills.

De snelste manier om uw hyperfocale berekeningen te laten uitvoeren.

Via de hyperfocale afstandstabel van PhotoPills 

 

Fotografen in de slag met hyperfocale afstand.

Het weer.
De geleerden zeggen meestal regent het bijna nooit op de eilanden het gaat altijd over de vaste wal. Maar je voelt hem al aan komen. Op de vaste wal is het op deze Bevrijdingsdag noodweer en er worden heel veel evenementen afgelast door heftige onweer en regenbuien. Ook op Schiermonnikoog krijgen we ook te maken van dit buiengebied en zoals het zo mooi begon verandert de lucht van blauw naar grijs met eerst motregen en later in een dikke regenbui.

Op pad.

Na het avondeten in “de drie dames” gingen we weer op pad, het is inmiddels droog geworden en de zon komt mooi te voorschijn, dus op naar het westerstrand voor fotograferen met ondergaande zon.

Tijdens de zonsondergang verkleurde lucht in een mooie koper oranje gloed, deze gloed weerkaatste mooi in het natte helmgras wat op de kleine duinen staat te groeien. ook kon je duidelijk in het zand zien dat het flink geregend heeft en sporen van de wind op de duin.

Tijdens het fotograferen van dit bijzondere moment op een fantasie plek, kwam Johan bij mij kijken hoe het ging en hebben we heerlijk met elkaar gesproken over mijn fotografie verleden en mijn kleurrijke toekomst in landschapsfotografie.

Nachtfotografie bij de Vuurtoren.

De omstandigheden voor nachtfotografie bij de vuurtoren waren goed, de volle maan zat achter de bewolking dus daar hadden we bijna geen last van. Onder begeleiding van Johan en een aantal enthousiaste fotografen gingen we rond de klok van 23.00u richting de vuurtoren. Je voelde dat er veel vocht in de lucht zat en zag aan de stralen van de vuurtoren en rond de vuurtoren een soort bol van mist. Na enkele aanwijzingen en tips van onze workshopleider gingen we zelf aan de slag met maken van deze mooie tak van sport nachtfotografie. Dit was voor mij een hele uitdaging, normaal ben ik bezig met langer sluitertijden rond 40 sec en maak hierbij gebruik van nachtfilters. Deze keer niet en ging ik aan de slag met korte sluitertijden en zonder filters.

Hoe mijn ontdekkingsreis op Schiermonnikoog verder gaat kunnen jullie lezen in mijn volgende blog over  “Op ontdekkingsreis” op Schiermonnikoog deel 2.

Bedankt dat je de tijd heb genomen om mijn blog te lezen.
Met vriendelijke groet,
Thomas

logo myrica fotografie

www.myricafotografie.frl
info@myricafotografie.frl